Chleb na zakwasie, dawne smaki Torunian i gość specjalny, czyli kulinarny weekend w Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
W najbliższy weekend, 16 i 17 lipca 2022 r. przed Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy odbędzie się piknik „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Jasiek Kuroń.
REKLAMA
Celem głównym projektu jest promowanie polskich tradycji regionalnych i narodowych oraz postaw patriotycznych. W ramach projektu przybliżone zostaną zagadnienia związane z bogactwem polskiego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnicy spotkań cofną się do przeszłości, by dowiedzieć się co i jak jadano w przeszłości w Toruniu i okolicach, a także poznać zapomniane już lokalne tradycje browarnicze i winiarskie. Przede wszystkim piknik promować będzie polskie tradycje regionalne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości.
Od godziny 11.00 w sobotę przed Młynem Wiedzy będą dostępne stanowiska poświęcone historii młynarstwa, młyna parowego, kuchni Słowian, drożdżom oraz technikom wzniecania ognia.
Na uczestników czekają warsztaty chlebowe, a podczas nich mielenie ziarna. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się o wypieku chleba na zakwasie. Ponadto edukatorzy podpowiedzą jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzają się w domowej piekarni i poprowadzą przez cały proces wypieku chleba w warunkach domowych.
Także w sobotę będzie można dowiedzieć się, jakie tradycyjne posiłki znajdują się na talerzu Jaśka Kuronia. Na scenie odbędą się pokazy gotowania oraz degustacja. Dodatkowo Koło Gospodyń Wiejskich z Łubianki zaprasza w sobotę i niedzielę na spróbowanie staropolskiego bigosu oraz zupy z pokrzyw. Mikrobiolodzy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opowiedzą o wykorzystaniu drożdży w kuchni.
W niedzielę piknik rozpocznie się wykładem poświęconym tradycjom kulinarnym dawnego Torunia, który wygłosi prof. Jarosław Dumanowski z UMK. O godz. 13:00 w Centrum Innowacyjnej Edukacji będzie można wysłuchać prelekcji poświęconej browarom i winnicom Torunia.
Na uczestników spotkań czekają także warsztaty i zabawy, między innymi w układanie naczyń i sztućców na podstawie menu, będzie można poznać zasady odpowiedniego zachowania przy stole, zagnieść „elektryczne” ciasto, wykonać makatkę, poznać procesy chemiczne i fizyczne, które zachodzą w kuchni podczas używania tradycyjnych sprzętów kuchennych oraz przekonać się, że zdrowie jest „zaklęte” w ziołach i przyprawach. Naukowcy z IRZiBŻ PAN przygotowali również pokaz, w którym dowiemy się komu i dlaczego szkodzi gluten, czym jest choroba trzewna (celiakia) i jaką ją leczyć.
Wydarzenie odbędzie się 16 i 17 lipca w godz. 11:00-17.00 na parkingu przed Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy oraz w Centrum Innowacyjnej Edukacji. Więcej o programie i poszczególnych wydarzeniach można przeczytać na stronie internetowej Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.
Udział w wydarzeniach jest bezpłatny.
Od godziny 11.00 w sobotę przed Młynem Wiedzy będą dostępne stanowiska poświęcone historii młynarstwa, młyna parowego, kuchni Słowian, drożdżom oraz technikom wzniecania ognia.
Na uczestników czekają warsztaty chlebowe, a podczas nich mielenie ziarna. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się o wypieku chleba na zakwasie. Ponadto edukatorzy podpowiedzą jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzają się w domowej piekarni i poprowadzą przez cały proces wypieku chleba w warunkach domowych.
Także w sobotę będzie można dowiedzieć się, jakie tradycyjne posiłki znajdują się na talerzu Jaśka Kuronia. Na scenie odbędą się pokazy gotowania oraz degustacja. Dodatkowo Koło Gospodyń Wiejskich z Łubianki zaprasza w sobotę i niedzielę na spróbowanie staropolskiego bigosu oraz zupy z pokrzyw. Mikrobiolodzy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opowiedzą o wykorzystaniu drożdży w kuchni.
Na uczestników spotkań czekają także warsztaty i zabawy, między innymi w układanie naczyń i sztućców na podstawie menu, będzie można poznać zasady odpowiedniego zachowania przy stole, zagnieść „elektryczne” ciasto, wykonać makatkę, poznać procesy chemiczne i fizyczne, które zachodzą w kuchni podczas używania tradycyjnych sprzętów kuchennych oraz przekonać się, że zdrowie jest „zaklęte” w ziołach i przyprawach. Naukowcy z IRZiBŻ PAN przygotowali również pokaz, w którym dowiemy się komu i dlaczego szkodzi gluten, czym jest choroba trzewna (celiakia) i jaką ją leczyć.
Wydarzenie odbędzie się 16 i 17 lipca w godz. 11:00-17.00 na parkingu przed Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy oraz w Centrum Innowacyjnej Edukacji. Więcej o programie i poszczególnych wydarzeniach można przeczytać na stronie internetowej Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.
Udział w wydarzeniach jest bezpłatny.
PRZECZYTAJ JESZCZE