Bezpieczne grillowanie
Trwa długi majowy weekend. Jeśli pogoda na to pozwoli, ten czas wielu z nas spędzi na łonie natury, korzystając z wiosennej aury. Już niemal tradycją stało się rozpoczęcie sezonu grillowego w tym właśnie czasie. Przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu jest doskonałą okazją do spędzania czasu wspólnie z bliskimi osobami. Należy jednak pamiętać, że z otwartym ogniem trzeba obchodzić się ostrożnie.
Aby majówka przebiegała beztrosko, bezpiecznie i zgodnie z obowiązującymi przepisami, poniżej kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa:
· grillujemy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenośmy grilla do zamkniętych pomieszczeń, gdyż może to doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia;
· przed rozpaleniem upewnijmy się, czy jest on ustawiony w sposób stabilny, zabezpieczający przed łatwym przewróceniem;
· do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami, które możemy kupić w sklepach;
· do rozniecania ognia stosujmy specjalne dmuchawy, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi;
· w bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień;
· nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych. W przypadku, gdy znajdują się z nami małe dzieci pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki, szczególnie te w płynie;
· przed powrotem do domu sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.