reklama
kategoria: Kulinaria
16 wrzesień 2025

Warto promować produkty lokalne

zdjęcie: Warto promować produkty lokalne / v14199496
v14199496
Warto promować produkty lokalne, wspierać rolników i przekazywać tradycję kolejnym pokoleniom – powiedział PAP kuchmistrz Pascal Brodnicki. Kupując od miejscowych dostawców, wspieramy gospodarkę regionu i mamy pewność co do jakości - podkreślił.
REKLAMA

Pascal Brodnicki, znany kucharz i popularyzator sztuki kulinarnej, był gościem specjalnym tegorocznego Toruńskiego Festiwalu Smaków. PAP rozmawiała z nim o walorach kuchni pomorskiej.

Szef kuchni podkreślił znaczenie regionalnych składników i zwrócił uwagę, że kuchnia pomorska nie jest szerzej znana, a ma wiele do zaoferowania.

– Kuchnia pomorska to przede wszystkim składniki, które znajdziemy w regionie – od Kujaw po Wybrzeże. To jesiotr, gęsina czy piernik toruński – powiedział Brodnicki. Zaznaczył, że gęsina to mięso szlachetne, a piernik od wieków służył nie tylko jako deser, ale też jako produkt o właściwościach konserwujących.

Brodnicki, urodzony w Lille, zwrócił także uwagę na różnice między kuchnią pomorską a francuską.

– Francja ma Atlantyk i Morze Śródziemne, Polska – Bałtyk. To determinuje składniki. W Bretanii mamy ostrygi i homary, w Polsce dorsza, flądrę czy turbota. Ale podobna jest troska o produkty lokalne – powiedział. Ocenił przy tym, że Polacy mają mistrzowsko dopracowane sposoby wędzenia ryb.

Brodnicki zauważył, że wiele składników uważanych dziś za polskie ma obce korzenie – jak ogórki, które uprawiano już trzy tysiące lat temu w Indiach, jabłka wywodzące się z Kazachstanu czy kasza gryczana rozpowszechniona dzięki Tatarom.

– Jedzenie to podróż przez epoki i kontynenty. Warto promować produkty lokalne, wspierać rolników i przekazywać tradycję kolejnym pokoleniom – zaznaczył.

Jak dodał, obecnie coraz więcej Polaków sięga po techniki kulinarne z zagranicy, ale jednocześnie rośnie popularność festiwali i wydarzeń promujących produkty regionalne.

– Każdy region powinien promować swoje produkty. We Francji to naturalne. Jeśli pojedziemy do Ardeche, tam symbolem są kasztany. W Polsce podobną rolę pełnią jabłka, kapusta czy ogórki – powiedział.

Przyznał, że ostatnie tygodnie spędza w podróży po Polsce – gotował m.in. w Kołobrzegu, Legnicy, Gdańsku i Zakopanem.

– Widzę, jak coraz mocniej promowane są lokalne produkty i jak wiele pracy wkładają rolnicy i producenci. Kupując od nich, wspieramy gospodarkę regionu i mamy pewność co do jakości – podkreślił.

Szef kuchni ocenił, że powrót do tradycji i korzeni to ważny kierunek.

– Dawniej w Polsce wszędzie jadło się to samo. Teraz coraz częściej wraca się do kuchni regionalnych i to trzeba chronić, bo to część naszej kultury. Edukujmy dzieci i wnuki, żeby ta tradycja się nie zatraciła – podsumował.

Mira Suchodolska (PAP)

mir/ joz/ aba/ mow/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Toruń
15.5°C
wschód słońca: 06:23
zachód słońca: 18:55
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Toruniu

kiedy
2025-09-19 19:00
miejsce
OD NOWA - mała scena, Toruń, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-21 17:00
miejsce
Aula UMK, Toruń, ul. Gagarina 11
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-21 18:00
miejsce
Sala Koncertowa CKK Jordanki,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-25 20:00
miejsce
Lizard King, Toruń, ul. Kopernika 3
wstęp biletowany