Salmonella w Toruniu
fot. Zatrucie salmonellą jest bardzo nieprzyjemne - objawia się m.in. biegunką, bólem brzucha czy wysoką gorączką. Często kończy się pobytem w szpitalu.
Wiosenna aura sprzyja grillowaniu. Niestety dobrą passę mają teraz także bakterie chorobotwórcze, które dosłownie potrafią zatruć nawet najbardziej udany piknik. Przeczytajcie, jak można ochronić się przed chorobą.
REKLAMA
Okres wiosna-lato wyjątkowo sprzyja namnażaniu się bakterii chorobotwórczych powodujących psucie się żywności. Wpływ na to ma przede wszystkim wysoka temperatura – idealna dla rozwoju bakterii.
Lody, lody na patyku … z salmonellą
Najwięcej zatruć pokarmowych wywołują niestety nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy – innymi słowy: wszystko to, co niemalże każdego dnia chętnie spożywamy.
Jak zapobiec zatruciu?
Najbezpieczniej jest przygotowywać jedzenie samodzielnie, a jeżeli zdarzy nam się zjeść coś w lokalu, to polecam wybrać się w taki miejsce, gdzie mamy pewność, że serwuje się wyłącznie świeże jedzenie. Jeśli trudno nam to zweryfikować, bo np. jesteśmy w obcym mieście, sugeruje, żeby stołować się tam, gdzie jada większość turystów, unikać natomiast opustoszałych barów i lodziarni. W żadnym wypadku – nie sugerować się ceną.
W Toruniu zatruło się 225 osób
Zatrucie salmonellą należy do najczęstszych. Tylko w 2010 roku w Toruniu i powiecie toruńskim zarejestrowano ogółem 225 osób (w tym 113 osób z zatrucia zbiorowego), u których wykryto pałeczkę Salmonella.
Pamiętajcie, wystarczy zjedzenie małej ilości zatrutego pokarmu, by wywołać chorobę! Bądźcie ostrożni!
MJ
Lody, lody na patyku … z salmonellą
Najwięcej zatruć pokarmowych wywołują niestety nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy – innymi słowy: wszystko to, co niemalże każdego dnia chętnie spożywamy.
Jak zapobiec zatruciu?
Najbezpieczniej jest przygotowywać jedzenie samodzielnie, a jeżeli zdarzy nam się zjeść coś w lokalu, to polecam wybrać się w taki miejsce, gdzie mamy pewność, że serwuje się wyłącznie świeże jedzenie. Jeśli trudno nam to zweryfikować, bo np. jesteśmy w obcym mieście, sugeruje, żeby stołować się tam, gdzie jada większość turystów, unikać natomiast opustoszałych barów i lodziarni. W żadnym wypadku – nie sugerować się ceną.
W Toruniu zatruło się 225 osób
Zatrucie salmonellą należy do najczęstszych. Tylko w 2010 roku w Toruniu i powiecie toruńskim zarejestrowano ogółem 225 osób (w tym 113 osób z zatrucia zbiorowego), u których wykryto pałeczkę Salmonella.
Pamiętajcie, wystarczy zjedzenie małej ilości zatrutego pokarmu, by wywołać chorobę! Bądźcie ostrożni!
MJ
PRZECZYTAJ JESZCZE