Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem
Na Festiwalu pojawi się stu kilkudziesięciu wystawców, u których będzie można zakupić różnorodne produkty z gęsiny, ale także inne produkty tradycyjne i regionalne, nie zabraknie również rękodzieła. Odbędą się najróżniejsze konkursy, prezentacje kulinarne z degustacjami, rozbrzmiewać będzie muzyka ludowa i pieśni niepodległościowe.
Jak co roku, zadbamy również o atrakcje dla najmłodszych.
Szczegółowy program Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny:
10.11.2014 – wtorek
Atrakcje w karczmie w namiocie:
-10:00 Początek pierwszego dnia Festiwalu, komunikaty, zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
-10:30 Piotr Lenart, "Biała kiełbasa z gęsiny" - pokaz kulinarny
-11:00 Chór Przy Stowarzyszeniu Kulturalnym „Pokolenie” z Lubicza - występ artystyczny
-11:30 Grzegorz Łapanowski (TOP CHEF, POLSAT), "Gęś pod lupą" - pokaz o technikach kulinarnych, połączeniach smakowych i roli gęsi we współczesnej kuchni
-12:30 dr Halina Bielińska oraz Andrzej Klonecki - "Gąski, gąski do chowu" - prezentacja i promocja chowu przyzagrodowego
-13:00 Grzegorz Łapanowski (TOP CHEF, POLSAT), "Gęś pod lupą" - pokaz o technikach kulinarnych, połączeniach smakowych i roli gęsi we współczesnej kuchni
-14:00 Mikołaj Rej (DZIEŃ DOBRY TVN), "Polacy nie gęsi…" - ugotuje i opowie o swoim przodku Mikołaju Reju i tradycjach raczej nie literackich
-15:00 Klub Seniora Kujawy-Bachorne Nowe z Osięcin - występ artystyczny
-15: 30 Biesiada przy muzyce na żywo, Joanna Czajkowska-Zoń
-17:00 Zakończenie programu
Ponadto przez cały dzień w Sali prelekcyjnej ODR:
Konkursy z nagrodami
Aktorzy Teatru Baj Pomorski „Przygody z gąską” – warsztaty artystyczne, konkursy, przysmaki
Akademia Małego Szefa – warsztaty kulinarne dla dzieci
Plener przy ODR:
Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni
11.11.2014
Atrakcje w karczmie w namiocie:
-9:00 Początek drugiego dnia Festiwalu, komunikaty zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
-10:00 Artur Moroz i Wojciech Zaguła, "11 listopada. Poradnik świętowania" - prezentacja premiery wydawniczej
-10:30 Ewa Malika Szyc Juchnowicz (FINALISTKA TOP CHEF, POLSAT), "Gęś tysiąca i jednej nocy" - pokaz kulinarny aromatycznej kuchni basenu morza śródziemnego
11:30 Marek Szczygielski, "Mądre zakupy, czyli nie daj się oszukać w sklepie" - prezentacja
12:30 Chór „Melodia” z Toruńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku - występ artystyczny
12:30 Turniej kulinarny o gęsie pióro dla dziennikarzy - prowadzi Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego
-13:00 Marcin Budynek (PRZEPIS DNIA, TVP1), "Gęsina i dary lasu" - prezentacja kulinarna
-14:00 dr Halina Bielińska oraz Andrzej Klonecki, "Gąski, gąski do chowu" - prezentacja i promocja chowu przyzagrodowego
-14:30 Ewa Malika Szyc Juchnowicz (FINALISTKA TOP CHEF, POLSAT) "Gęś tysiąca i jednej nocy" - pokaz kulinarny aromatycznej kuchni basenu morza śródziemnego
-15:30 Marcin Budynek (PRZEPIS DNIA, TVP1) "Gęsina i dary lasu" - prezentacja kulinarna
-16:00 Biesiada przy muzyce na żywo, Joanna Czajkowska-Zoń
-17:00 Zakończenie programuPonadto przez cały dzień w Sali prelekcyjnej ODR:
Konkursy z nagrodamiAktorzy Teatru Baj Pomorski „Przygody z gąską” – warsztaty artystyczne, konkursy, przysmaki
Akademia Małego Szefa – warsztaty kulinarne dla dzieci
Plener przy ODR:
Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni