Tiramisù – boski smak

fot. nadesłane
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
REKLAMA
Pizza, cappuccino, spaghetti, espresso, mozzarella to jedne z najbardziej znanych słów na świecie jeśli chodzi o kuchnię włoską. By skompletować, koniecznie trzeba dodać jeszcze jedno słowo: TIRAMISÙ. Mowa o deserze, który w wersji jaką znamy pojawił się po raz pierwszy stosunkowo niedawno bo pod koniec lat 60-tych i bardzo szybko podbił podniebienia smakoszy słodkich deserów na całym świecie. Jak to często bywa, jeśli chodzi o sukces, zawsze jest wielu, którzy domagają się “ojcostwa”. : ) Również w tym przypadku pochodzenie tiramisu to spór między Wenecją Euganejską, Friuli-Wenecją Julijską, a ostatnio także Piemontem i Lombardią.

Nazwa Tiramisù pozostaje niezmieniona do dziś. Pochodzi od słów “tira mi sù” czyli “popraw mi humor” dosłowne tłumaczenie “podnieś mnie”, ale także nawiązuje do odżywczych właściwości deseru.

Deser jest bardzo prosty i szybki do wykonania co zapewne również przyczyniło się do jego sukcesu, warunkiem by był smaczny są produkty, których używamy do jego wykonania, muszą być doskonałej jakości i przede wszystkim świeże.

Tradycyjny przepis wykorzystuje wyłącznie żółtka, ja natomiast proponuję dodać białka ubite z cukrem, ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i delikatne.

SKŁADNIKI (DLA 4-5 OSÓB)
250 gr mascarpone
3 jajka
cukier (1 łyżka na żółtko)
2 łyżki cukru do białek
biszkopty do smaku
gorzka kawa espresso
gorzkie kakao
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
Ubij żółtka z cukrem, dodaj mascarpone, białka ubij oddzielnie, dodając 2 łyżki cukru, delikatnie wymieszaj je z masą jajeczną. Zamocz biszkopty w kawie i ułóż pierwszą warstwę, przykryj połową kremu i powtórz czynność, tak, by były dwie warstwy. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp gorzkim kakao i serwuj bardzo schłodzone.

Oryginalna receptura nie przewiduje użycia alkoholu, ale jeśli lubisz, możesz dodać do kawy 50 ml swojego ulubionego likieru.
P.s. Ja moje tiramisù zrobiłam w formie tortu, (potrzebny mi był na urodziny)  : ) podwoiłam proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.

Smacznego : ))

Dla miłośników Włoch i tych którzy uczą się włoskiego przepis w oryginalnym języku.


Tiramisù – gusto divino

Italia a tavola. Da Roma esclusivamente per Twoje Miasto Bea De Santis

Pizza, cappuccino, spaghetti, espresso, mozzarella sono tra le parole più famose al mondo quando si parla di cucina italiana. A queste ne va aggiunta un'altra altrettanto famosa: TIRAMISÙ. Parliamo di un dolce che, dalla prima volta in cui è comparsa la ricetta, era la fine degli anni 60, è riuscito a conquistare i palati di tutto il mondo. Come sempre accade quando si parla di cose di grande successo sono sempre in molti a rivendicarne la paternità.
Anche in questo caso l’origine del tiramisù è una disputa tra Veneto, Friuli Venezia Giulia e ultimamente anche Piemonte e Lombardia.

Il nome Tiramisù allude alle presunte capacità rinvigorenti del dessert ed è rimasto inalterato fino ad oggi.

Il suo successo è anche dovuto alla facilità di esecuzione e ai pochi ingredienti che, però, devono essere di ottima qualità.

La ricetta tradizionale prevede l’utilizzo solo dei tuorli d’uovo, mentre quella che vi propongo prevede anche gli albumi montati a neve. Secondo i miei gusti gli albumi rendono il dolce più spumoso e delicato.

INGREDIENTI (PER 4-5 PERSONE)
250 gr di mascarpone
3 uova
zucchero (1 cucchiaio per tuorlo)
2 cucchiai di zucchero per gli albumi
biscotti savoiardi q.b.
caffè espresso amaro
cacao amaro in polvere
un pizzico di sale

PREPARAZIONE
Sbattete i tuorli d’uovo con lo zucchero, unite il mascarpone, a parte montate a neve gli albumi aggiungendo 2 cucchiai di zucchero per rendere il tutto molto più sodo e compatto; mescolate delicatamente il composto ottenendo una crema morbida. Inzuppate i savoiardi con il caffè e disponeteli in un primo strato. Ricoprite lo strato di biscotti con la metà della crema e ripetete l’operazione terminando con l’ultimo strato di crema. Ponete il dolce in frigorifero per alcune ore. Prima di servirlo cospargete la superficie con cacao amaro e servitelo freddo.

La ricetta originale non prevede l’uso di liquori, ma se lo preferite, potete correggere il caffè con 50 ml del vostro liquore preferito.

Buon appetito  : )) 
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
kujawsko-pomorskie
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Toruniu

kiedy
2021-10-06 20:00
miejsce
Lizard King, Toruń, ul. Kopernika 3
wstęp biletowany
kiedy
2021-10-07 20:00
miejsce
Lizard King, Toruń, ul. Kopernika 3
wstęp biletowany
kiedy
2021-10-16 18:00
miejsce
Dwór Artusa, Toruń, Rynek...
wstęp biletowany
kiedy
2021-10-17 16:00
miejsce
Dwór Artusa, Toruń, Rynek...
wstęp biletowany